Migren, genellikle sosyal yaşamı ve iş verimliliğini etkileyen bir problemdir. İlaç tedavisi geçici bir süre ataklarını azaltmasında etkilidir. Fakat farmakolojiden fayda görmeyen kişiler farklı tedavi yöntemleri aramaktadır. Özellikle kalp damar rahatsızlıkları, astım gibi problemlerde ilaç tedavisi uygun olmayabilir. Bu nedenle klinik sahada manuel teknik, egzersiz gibi fizik tedavi yöntemleri etkili olabilmektedir.
Migren için egzersiz hakkında yapılan çalışmalarda, doğru egzersizler sonucunda ağrı yoğunluğunda ciddi bir azalma olduğu görülmektedir. Atakların sıklığını ve süresini azaltmak üzerine yararlı etkileri olduğu görülmüştür. Ayrıca egzersiz, yapılan çalışmalara göre depresyon ve anksiyete seviyesini düşürmekte ve fiziksel aktivite gücünü arttırmaktadır. Yoga, pilates gibi sporları düzenli yapan hastalarda öz bakımının başarısında artış ve migren ataklarının sıklığında anlamlı azalmalar görülebilmektedir.
Migren için kullanılan manuel tedavi yöntemleri ise masaj terapisi, miyofasyal gevşetme, fizyoterapi, kayroprakti ve çeşitli manipülasyonlar olarak sıralanabilir. Modern fizyoterapi egzersiz ve rehabilitasyon odaklıdır. Manuel terapi ise modern fizyoterapiden farklı olarak postüral düzeltme, germe, aktif ve pasiflik, mobilizasyon ve manipülasyon gibi terimlere vurgu yapar. Tüm bu yöntemler migren ataklarının sıklığını ve süresini azaltmakta, anksiyete ve depresyon gibi problemleri ortadan kaldırmakta önemli değişiklikler oluşturmaktadır.
https://thejournalofheadacheandpain.biomedcentral.com/track/pdf/10.1007/s10194-011- 0296-6.pdf