Fizyoterapi Skolyoz Hastaları İçin Neden Yararlıdır?

Skolyoz, kemiğin "C" veya "S" şeklinde bükülmesine neden olan omurganın bilinen bir durumudur. Bilinen semptomlar genellikle, tek bir kürek kemiğinin dışarı çıkmasına neden olan düz olmayan omuzları ve diğer tarafa kıyasla daha yüksek bir seviyede kaldırılmış bir kalçayı veya eşit olmayan bir şekilde hizalanmış bir beli içerir.

Günümüzde fizik tedavi ile hastanın yaşadığı rahatsızlığın hafifletilmesine ve omurga deformasyonunun kötüleşmesinin durdurulmasına yardımcı olunur.
Skolyoz tedavisi her hasta için farklıdır, bu nedenle etkili bir tedavi planı hazırlamak için konu üzerine uzman bir fizyoterapiste ihtiyaç vardır. Bu şekilde, her bir kişinin bireysel endişeleri de ele alınarak kapsamlı bir fizik tedavi ve egzersiz programı hazırlanır.
Bu egzersiz programları kişiye özel olarak yanlış hizalanmış omurgayı hedeflemek ve daha doğal bir forma dönmesini sağlamak için bir dizi egzersizi içerir. Bu tür egzersizler aynı zamanda kaslardaki simetriyi geri kazandırır, omurgayı esnetir ve stabilize eder, duruş farkındalığı geliştirir ve daha güçlü bir duruş sağlar ve doğru nefes alma tekniklerini öğretir.
Skolyoz egzersizler,, bireyin yaşadığı herhangi bir ağrı ve rahatsızlığı gidermenin en iyi yollarından biri olarak; omurga kaslarını germeyi ve omurgayı herhangi bir baskıdan kurtarmak için esnekliği artırmayı amaçlar ve skolyozdan kaynaklanan ağrı ve rahatsızlığı giderir.
Skolyozu ile başa çıkabilmek için kullanılabilecek 3 örnek egzersiz çeşidi olarak ise yoga, yüzme ve esneme egzersizlerini önerebiliriz.

1. Yoga

Yoga, skolyoz tedavisi için de kullanır. Omurgayı yeniden hizalamak ve germek ve aynı zamanda duruşu düzeltmek için belirli pozları ve esnemeleri değiştirerek yapılır.
Skolyozu hafifletmek için yogaya katılan herkesin, ağrı ve rahatsızlığı gidermek için bacak ve karnı güçlendirmeye yardımcı olan egzersizler yapması da hayati önem taşır.
Bunu yaparken, omurgayı yeniden hizalama ve eğriliği azaltma görevi çok daha rahat ve acısız hale gelir.

2. Yüzme

Yüzme, skolyoz tedavisi söz konusu olduğunda en yaygın egzersiz yöntemlerinden biridir. Bunun nedeni, yüzerken havuzdaki suların omurgadan çok fazla baskı almasıdır.
Aynı zamanda kişinin yaşadığı ağırlık merkezinin değişmesine yardımcı olarak, kas gerginliği ile gerginliğini neredeyse anında hafifletmeye yardımcı olur. Su kütlesinde yüzme söz konusu olduğunda, bu egzersiz ancak kişi bunu uygun formda yapabilirse etkili olacaktır. Aksi halde skolyoz sorunu daha belirgin hale gelebilir.
Bırakın yüzmeyi, doğru biçimde yüzme yeteneklerinden emin olmayanlar için basit su aerobiği yararlı olabilir.

3. Esneme
Basit germe egzersizlerinin tümü, skolyozla uğraşırken yaşanan ağrı ve rahatsızlığı azaltmada işe yarayabilir.
Esnekliği artırmaya yardımcı olur, kaslardaki gerilimi azaltır ve ek bir fayda olarak yapılması zor değildir.
Farklı esneme egzersizlerine katılırken, posteriorda her zaman minimum rotasyon olmasını sağlamak da hayati önem taşır.
Ancak bu şekilde omurga düzgün bir şekilde hizalanmaya ve dengelenmeye başlayabilir.
Çoğunlukla, fizyoterapi tedavisine ve skolyoz için egzersizlere katılan hastalar kısa sürede postür, core dayanıklılığı ve stabilite açısından bir iyileşme görülür.
Katılan hastalar, diğerlerinin yanı sıra ağrının tamamen hafiflemesine kadar azalması, hareket kabiliyetinde iyileşmeler ve gelişmiş nefes alma dahil olmak üzere çok sayıda fayda bildirirler.
Unutulmamalıdır ki skolyoz bir hastalık değildir ancak bazen bir hastalıktan da kaynaklanabilir. Ancak bu nadirdir ve çoğunlukla ergenlik döneminde bilinmeyen bir nedenden kaynaklanır.
Ayrıca yetişkinlik döneminde omurga dejenerasyonunun neden olması muhtemeldir.