Skolyozun Vücuttaki Etkileri

Skolyoz, vücudun birçok farklı sistemini etkileyebilen bir durumdur. Üreme sorunlarından, akciğer disfonksiyonuna kadar, skolyozun organlarınız üzerindeki yaygın etkisi olabilmektedir.

1. İskelette gözle görülür şekil bozukluklarına neden olur. Skolyoz çıplak gözle de belirgin olabilmektedir. Skolyoz iskelet sisteminde belirgin asimetriler yaratarak vücudu etkiler.

2. Sinir sisteminden gelen sinyallere müdahale eder. Omurganız anormal bir şekilde bir tarafa doğru kıvrıldığında, sinirleri iç kıvrım boyunca sıkıştırır ve dış kısım boyunca gerer. Sonuç olarak, sinirleriniz ekstremitelerinize duyumla ilgili önemli sinyalleri iletmek için mücadele eder. Kollarda ve bacaklarda karıncalanma hissiyle kendini gösterebilen radikülopati olarak bilinen yayılan bir ağrı şekli görülebilir. Karıncalanma ağrısının yanı sıra, radikülopati hem ince hem de kaba motor kontrolünü etkileyebilir. Özellikle şiddetli vakalarda, radikülopati bağırsaklarınızı ve mesanenizi kontrol eden sinirleri de etkileyerek inkontinansa neden olabilir.

3. Ağrılı kas spazmlarına neden olur. Skolyoz, çoğu bilinmeyen (veya idiyopatik) çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. İdiyopatik skolyozu olan kişiler genellikle kaslarını istenmeyen şekillerde kullanarak postüral dengesizlikleri telafi ederler. Bir kısır döngüde, yanlış kas kullanımı daha da kötü duruşa ve nihayetinde kronik sırt ağrısına yol açar. İdiyopatik skolyozu olan bireylerin aksine, nöromüsküler skolyozu olan hastalarda omurgayı etkileyen altta yatan bozukluklar vardır. Serebral palsi, spina bifida ve omurilik yaralanmaları gibi bu durumlar, kasların omurgayı çekmesine veya tamamen gevşemesine neden olur. Zamanla, bu kas dengesizlikleri skolyoz ile sonuçlanabilir.

4. Beyin Omurilik Sıvısı'nın beyne geri dönmesini engeller. Omurga sorunları, özellikle boynu (veya servikal omurgayı) etkileyen omurga sorunları, baş ağrısına neden olabilir. Kas spazmları da gerilim tipi baş ağrılarına neden olabilir. Skolyoz, beyin omurilik sıvısının (BOS) beyninize yeniden dolaşımını engeller. Beyindeki azaltılmış BOS seviyeleri, basit bir gerilim baş ağrısını tam gelişmiş bir migrene yoğunlaştırabilir.

5. Sindirim işlemlerini kesintiye uğratır. Omurganız normal konumundan saptığında, normalde organlarınız için ayrılacak olan birincil alanı kaplar. Çoğu zaman, sindirim sisteminizdeki yemek borusu, mide ve bağırsaklar daha sık etkilenir. Bunun sebebi de, sindirim ağızda çiğneme ve ardından yutma ile başlar. Yemek borunuzun kaslı tüpü daha sonra yutulan yiyeceği ağzınızdan midenize iletir. Ancak ileri derecede skolyozu olan kişilerde çiğnemeyi sağlayan yüz kasları fonksiyon bozukluğu yaşayabilir. Aynı şekilde, boynun anormal eğriliği yemek borusunu daraltarak yutkunmayı zorlaştırabilir. Skolyoz nedeniyle mide ve bağırsakların sıkışması, aşağıdaki sindirim sorunlarına neden olabilir: Gerekli besin maddelerini yeterince emememe Mide asidinin ağrılı bir şekilde birikmesi, asit reflü ve mide bulantısı Beslenme ihtiyaçlarınız karşılanmadan önce tok hissetmek Huzursuz Bağırsak Sendromu (IBS) Kabızlık Kilo kaybı

6. Dişi üreme sisteminde etkilenimler olur. Skolyozlu ergen kadınların ilk regl döngüsünü akranlarına göre daha geç yaşar. Araştırmalar, ayrıca skolyozun düzensiz regl döngüleriyle ilişkili olduğunu düşündürmektedir. Bununla birlikte, bazı araştırmacılar artık belirli kadınlık hormonlarının - özellikle progesteron - düşük seviyelerinin aslında skolyoza neden olabileceğine inanır. Bu da ergen idiyopatik skolyozun neden kızlarda erkeklerden on kat daha yaygın olduğunu açıklayabilir.

7. Kardiyak debinizi ve solunum kapasitenizi azaltır. Skolyoz, tam ve derin nefes alma yeteneğinizi etkileyebilir. Bu özellikle 80 dereceden fazla şiddetli skolyoz eğrileri olan kişiler için geçerlidir. Çünkü kaburgalar omurgaya yaklaşır. Omurga, dönme hareketlerinde kaburgaları alışılmadık şekillerde bükülmeye zorlar. Dışarıdan, bu, tek taraflı bir kaburga çıkıntısı olarak adlandırılan durum olarak kendini gösterir. Dahili olarak, göğüs kafesi, akciğerlere yeterli oksijen beslemesini sağlamak için yeterince genişleyemez. Sonuç olarak, bir kişi kronik olarak nefes darlığı hissedebilir. Benzer şekilde, şiddetli skolyoz kalp debinizi azaltabilir. Nasıl ki akciğerler genişlemek için alana ihtiyaç duyarsa, kalp de atmak için alana ihtiyaç duyar. En şiddetli vakalarda, bu erken kalp yetmezliğine yol açabilir. Daha sıklıkla bu, kalbin kesinlikle gerekenden daha fazla çalışmasına neden olur ve mitral kapak prolapsusu ile sonuçlanır.

8. Akıl sağlığını etkileyebilir. Skolyoz, gözle görülür omurga şekil bozukluklarına neden olduğu için vücut imajınızı ve dolayısıyla ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir. Araştırmalar, skolyozlu bireylerin yüksek seviyelerde endişe, depresyon, öfke ve saldırganlık, azalan benlik saygısı, olumsuz beden imajı ve beden dismorfisi ve yeme bozuklukları yaşadıklarını ortaya koymaktadır. Bu nedenle, skolyozu ele almak için bütünsel bir vücut yaklaşımı, kendini sevmeyi ve öz bakımı teşvik etmelidir.